Stipendiater

Det första J:son-stipendiet delades ut 2015 till Filip Jers. Sedan dess har ett antal fantastiska instrumentalister och kompositörer erhållit stipendiet. Här följer kort information om alla stipendiater.

J:son-stipendiet 2023 tilldelades saxofonisten och kompositören Björn Arkö

Ett stort grattis till Björn Arkö som blir den nionde stipendiaten i ordningen. Arkö är en saxofonist, kompositör och arrangör, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han 2018 tog en masterexamen i saxofon vid institutionen för jazz. Han är dessutom en av de främsta utövarna i Europa av instrumentet EWI (electric wind instrument).

Björn Arkö, fotograf Reika Makita

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2023 går till en instrumentalist och kompositör som med makalös energi och idérika vägval lyser upp och leder oss genom vindlande virtuosa musiklandskap. För en djup kunskap i jazztraditionen, parad med ett flödande driv att pröva och utveckla nya konstnärliga projekt, tilldelas årets stipendium saxofonisten och kompositören Björn Arkö.”

Mer om Björn Arkö

Björn Arkös mångsidighet och nyfikenhet har gjort honom till en självklar solist i musikaliska sammanhang oavsett genrebeteckning. Bland de han har samarbetat med kan nämnas Dirty Loops, Lisa Nilsson, Ulf Wakenius, Dalasinfoniettan, Hawk on Flight och de japanska popartisterna Shunsuke Kiyokiba och Exile Atsushi.

2017 släppte han sitt debutalbum ”Stating the obvious” tillsammans med musikerna Joel Lyssarides, Arvid Jullander och Karl-Henrik Ousbäck.

Sedan 2021 har Björn både sin bas i Sverige, såväl som i Japan där han på kort tid har etablerat sig som en självklar del av den japanska musikscenen och har spelat på legendariska scener som Budokan, Cotton Club och Bilboard.


2022 – trumpetaren och kompositören Linnea Jonsson

Linnea Jonsson, J:son-stipendiat 2022
Linnea Jonsson

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2022 går till en instrumentalist och kompositör som med stor innerlighet förvaltar och förfinar såväl det nordiska vemodet som ljuset. För en klangvärld som andas innerlig ödmjukhet och med en tonbildning som förmår bergsmassiv att blomstra, tilldelas årets stipendium kompositören och trumpetaren Linnea Jonsson.

Om Linnea
Linnea Jonsson är född och uppvuxen i Västerås där hon började spela trumpet som 8-åring. Kärleken till improvisationsmusik uppstod i tidiga tonåren i Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband och efter att ha gått på folkhögskolorna Lunnevad och Skurup tog hon examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2021.

Debutalbumet ”Fragments of Spring” (Prophone) släpptes i maj 2022. Det musikaliska landskapet på skivan är böljande och melodiskt, med ett helt eget låtregister som andas skandinavisk jazz. Hon leder det egna bandet Linnea Jonsson Group samt ett duoprojekt tillsammans med pianisten Niklas Bergström. Utöver det har hon spelat med musiker som Nisse Sandström, Lina Nyberg, Magnus Lindgren och Lovisa Jennervall och syns även flitigt på storbandsscenen i bland annat New Places Orchestra, Fredrik Nordström Big Band, Bohuslän Big Band, Gothenburg Art Ensemble, Bluehouse Jazz Orchestra och Tengholm Ullberg Big Band.

2021 – citternspelaren och kompositören Villads Hoffmann

J:son-stipendiet 2021 gick till Villads Hoffmann, en musiker och kompositör specialiserad på nordisk musik.

Villads Hoffmann J:son-stipendiat 2021
Villads Hoffmann

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2021 går till en musikant och kompositör som med snarast ömsint skicklighet trakterar sitt klangrika instrument både som solist och i samspel med medmusikanter. För sin nydanande lyriska och skimrande musik och för ett virtuost instrumentalspel med stark förankring i flera musiktraditioner, tilldelas årets stipendium citternspelaren och kompositören Villads Hoffmann.

Kort om Villads Hoffmann

Villads växte upp i Vanløse, Köpenhamn, i ett hem fyllt av hundratals stråkinstrument. Utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg med inriktningen Folk- och världsmusik, blandar Villads traditionell nordisk musik med mer moderna genrer. Hans huvudinstrument är cittern men han spelar även gitarr, mandolin, tenorbanjo, violin och viola.

Förutom att vara en aktiv frilansande musiker spelar Villads i banden Stundom (fka Elmøe & Hoffmann), Tailcoat, Víík and Penny Pascal. Hans soloalbum Flaskepost På Himlen (2021) nämndes i musikmagasinet LIRA som en himmelsk solodebut och har gett honom tre nomineringar i Danish Music Awards Roots 2021 för Årets kompositör, Årets låt och Årets album.

2020 – trombonisten och kompositören Kristian Persson

Kvaliteten bland årets ansökningar var som vanligt mycket hög. Efter noggrant överläggande enades dock juryn till slut om vem som var det självklara valet för årets stipendium. Ett stort grattis till trombonisten, arrangören och kompositören Kristian Persson.

Kristian Persson

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2020 går till en stämningsskapande ekvilibrist där klangkvalitet, klara strukturer och sväng förefaller vara ledord. För musik som talar till både kropp och själ i kombination med en instrumental skicklighet av allra högsta kvalitet, tilldelas årets stipendium trombonisten, arrangören och kompositören Kristian Persson.

Om Kristian

Kristian Persson har hunnit med mycket. Som frilansande trombonist har han rört sig fritt mellan genregränserna, samarbetat med internationella artister som Allen Stone, Miike Snow, Dee Dee Bridgewater och Hubert Laws samt turnerat i ett trettiotal olika länder runtom i Europa, Asien, Afrika, Sydamerika och Mellanöstern. Kristian har även samarbetat med stora delar av Sveriges jazz, soul, hiphop och pop-elit.

2008 startade han sexmannabandet Neighbourhood, som snabbt blev en publikfavorit i Stockholm. Han ledde bandet under fem år och komponerade musiken till deras två kritikerrosade fullängdare Maybe Tomorrow (2010) och The Enchanter (2012).

Sedan 2009 har han varit en fast medlem i det Latin Grammy-nominerade salsabandet Calle Real, och i början av 2015 tog han initiativet till brassbandet Apocalyptic Brass Collective med några av Nordens flitigast anlitade blåsare och tillsammans har de samarbetat med artister som Linnea Henriksson, Cleo, Daniela Rathana, Janice och Melo.

Kristian har även samarbetat med 2017 års J:son-stipendiat Elin Larsson och den hyllade kvintetten Elin Larsson Group och medverkat på gruppens tre fullängdsalbum och turneer.

2019 – violinisten och kompositören Terese Lien Evenstad

För sin förmåga att fritt röra sig mellan olika genrer och utnyttja sin tekniska skicklighet för att anpassa sitt spel till den musik hon framför, ett stort grattis till årets stipendiat violinisten och kompositören Terese Lien Evenstad.

Terese Lien Evenstad Foto Kjell Oscarsson.
Terese Lien Evenstad Foto Kjell Oscarsson.

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2019 tilldelas en musiker och kompositör med stor musikalitet och experimentlusta. Hon rör sig fritt mellan olika genrer och utnyttjar sin tekniska skicklighet för att anpassa sitt spel till den musik hon framför. Hennes fantasi och förmåga att frasera och improvisera gör henne till en särskilt spännande musiker med stor utvecklingspotential. Årets stipendium tilldelas violinisten Terese Lien Evenstad.

Om Therese Lien Evenstad

Terese är utbildad vid Ingesunds Folkhögskola och Kungliga Musikhögskolans Jazzmusikerkandidatutbildning. Hon är klassiskt skolad i grunden men sadlade om till jazzmusiker under åren på folkhögskola. Idag leder hon TLE Quartet där hon skriver modern jazz som utforskar möjligheter och gifter tradition med samtid. Terese är även bandledare i swingbandet The Jazzcats, och i stråkkvartetten Stockholm Jazz Strings vilket är ett genreöverskridande projekt där jazzmusiker möter klassiska musiker. I höst spelade Terese in sitt andra album med TLE Quartet som hon även gjorde sitt debutalbum med. Terese har också gett ut ett album med gruppen Thou Shalt Swing.

Terese Lien Evenstad var nominerad till Sveriges största jazzpris Sveriges Radio P2 Jazzkattens Årets Nykomling 2018 och tilldelades samma år Louis Armstrong-stipendiet med motiveringen ”Hon har gett violinen ett nytt ansikte inom jazzen”. I år blev Terese uttagen till Up & coming 2019 där unga jazztalanger möter Bohuslän Big Band, samt utsedd till Ung Svensk Solist 2019 av Scenkonst Sörmland.

2018 – pianisten och kompositören Joel Lyssarides

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2018 går till en musiker och kompositör som med en briljant hantering av sitt instrument, och i raffinerat samspel med sina medmusikanter, tar oss med i en virvlande crossover genom samtidens musiklandskap. För ett i sanning nyfiket och mångsidigt konstnärskap tilldelas årets stipendium pianisten Joel Lyssarides.

Joel Lyssarides. Foto Karl Gabor.
Joel Lyssarides. Foto Karl Gabor.

Om Joel Lyssarides

Joel Lyssarides (Stockholm) började spela piano redan vid 4 års ålder. Han kom tidigt i kontakt med album av Keith Jarrett, Chick Corea, Bill Evans och Herbie Hancock som alla har varit stora influenser i hans musicerande. Vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm studerade han för Ove Lundin och sista året på kandidatprogrammet spenderades som erasmusstudent på konservatoriet i Rom, Conservatorio Di Santa Cecilia.

De senaste åren har Joel samarbetat med bland andra Anne Sofie Von Otter, Silvana Imam, Svante Henrysson, Sven Bertil Taube, Nils Landgren, Mats Bergström, Benny Andersson, Magnus Lindgren, Dirty Loops, Robert Ikiz och Kristin Amparo. I somras släppte han sitt debutalbum ”Dreamer”.

”J:son-stipendiet ger mig möjlighet att ägna en månad åt att på djupet studera Ravels Dapnis et Chloé. Jag är väldigt intresserad av orkestrering och har drömt om att någon gång få tid att fördjupa mina kunskaper i Ravels kompositions-, arrangerings – samt orkestrerings- och instrumentationsteknik för att på sikt kunna påbörja arbetet på min första egna klassiska pianokonsert”, berättade Joel när han mottog stipendiet.

2017 – saxofonisten Elin Larsson

Elin Larsson. Foto Peter Gannushkin.

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2017 går till en utforskande improvisationsmusiker, kompositör och arrangör som med karaktäristisk stil och personligt sound sätter bestående avtryck i samtidens musik. Hennes mångsidighet och fallenhet för såväl tematik som dynamiska spänningar kommer särskilt till uttryck i hennes egen ensemble som rör sig i en intresseväckande mix av komponerade, arrangerade och improviserade idéer. För ett varmt och personligt artisteri, hanterat med lugn och raffinerad elegans, tilldelas årets stipendium saxofonisten Elin Larsson.

Om Elin Larsson

Elin Larsson är uppvuxen i Gränna och verksam som saxofonist och kompositör. Hennes musikaliska utbildning består av två år på folkhögskola och fyra år på Kungliga Musikhögskolans Jazzmusikerkandidatutbildning. Under åren på KMH startade hon kvintetten Elin Larsson Group (saxofon, trombon, gitarr, kontrabas och trummor), ett band till vilket hon komponerar all musik. Gruppen har gett ut tre fullängdsalbum Live And Alive, 2009, Let You In 2011 och Growing Up 2013. Parallellt med arbetet med kvintetten verkar Elin som frilansande saxofonist och jobbar med flera olika grupper, som kvartetten PACE, saxofonisten Mats Gustafssons 30-mannaband FIRE! Orchestra, frijazzgruppen Anna Högberg Attack!, sångerskan Lina Nybergs barnmusikband Musikfamiljen m.fl. Bland utmärkelser finns Sveriges Radio P2:s prestigefyllda utmärkelse Jazzkatten i kategorin ”Årets Nykomling” (2009), Elin Larsson Group fick utmärkelsen Jazzkatten i kategorin ”Årets Grupp” (2011) och Lars Gullin Stipendiet (2013).

2016 – gitarristen Emmanuel Hailemariam

Emmanuel Hailemariam
Emmanuel Hailemariam

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2016 går till en sann tonkonstnär med en högst personlig estetik, där episk minimalism samsas med eruptiv spelglädje. För musik som inte låter sig inordnas i så futtiga begrepp som genrer och för ett sound som fångar hjärta och öra, tilldelas årets stipendium gitarristen Emmanuel Hailemariam.

Om Emmanuel Hailemariam

Emmanuel Hailemariam, en 24-årig gitarrist och kompositör, utbildad vid Södra Latins utbildning för yrkesmusiker, Skurups folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat och turnerat i olika jazz-konstellationer samt med artister inom soul, pop, RnB, hiphop och världsmusik såsom Fredrik Kronkvist, Kristian Persson Elements, Jonathan Johansson, Seinabo Sey, Oskar Linnros, Madi Banja och LÈON. Som kompositör har samarbeten tagit honom till Los Angeles och Bangkok.

2015 – stipendiets första stipendiat – munspelaren Filip Jers

Filip Jers, foto Lars Löfvendahl
Filip Jers. Foto Lars Löfvendahl.

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2015 går till en spelman som strålar av smittande energi i allt han tar sig för. Med stor känsla för sitt instrument har han etablerat sig som en av Sveriges främsta instrumentalister. Hans förmåga att väva samman idéer, hans nyfikenhet och vilja till fortsatt utveckling resulterar i ny spännande musik med stort personligt uttryck.
För ett framåtblickande, utåtriktat och gränsöverskridande konstnärsskap tilldelas årets stipendium munspelaren Filip Jers.

Om Filip Jers

Filip Jers huvudinstrument är munspel och på det instrumentet tog han 2011 en masterexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han har redan nu,
vid 27 års ålder, vunnit två guld i munspels-VM, medverkat i skivproduktioner och är en väl anlitad gästmusiker och internationellt respekterad munspelare.

Björn J:son Lindhs minnesfond förvaltas av en styrelse i samverkan med Svenska Musikerförbundet. 

Fondens bankgiro 568-2802.