J:son-stipendiet

J:son-stipendiet

Ett stipendium som tilldelas en musiker och instrumentalist

Stipendiefonden, Björn J:son Lindhs minnesfond, har som ändamål att en gång per år dela ut ett stipendium, J:son-stipendiet, till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar i Björn J:son Lindhs anda. Stipendiet, som delades ut för första gången i december 2015, är i första hand avsett att stödja och främja mottagarens fortsatta musikaliska utveckling. Stipendiesumman 2024 är 50 000kr.

Sedan 1993 anordnade Björn J:son Lindh och Janne Schaffer årligen julkonserter i Stockholm. Efter Björns bortgång har Janne Schaffer fortsatt traditionen och har lämnat utrymme för J:son-stipendiet att delas ut.

Stipendiefonden

Efter Björn J:son Lindhs bortgång 2013 startades en stipendiefond av intäkterna från utsålda konserter i Nora kyrka, Arvika och i Berwaldhallen. Björn J:son Lindhs minnesfond förvaltas av en styrelse i samverkan med Svenska Musikerförbundet.

Se gärna detta klipp från minneskonserten i Berwaldhallen blandat med tidigare filmat material.

Vill du sponsra Björn J:son Lindhs minnesfond och J:son-stipendiet?

Bankgiro: 568-2802 / Swish: 123 288 44 35

Vem kan söka?

Är du en instrumentalist och kompositör bosatt och verksam i Sverige, högst 35 år fyllda det år ansökan avser och har inte fått stipendiet tidigare? Då är du varmt välkommen att söka.
Ansökningsperioden är 15 – 31 maj 2024.

Vilka har fått stipendiet?

J:son-stipendiet delas årligen ut i december.

Sedan 2015 har ett antal fantastiska musiker och kompositörer tagit emot J:son-stipendiet.

Janne Schaffer och Bryggverket sponsrar J:son-stipendiet och unga instrumentalister

Bryggverkets nya öl Janne Shuffle

Det Umeåbaserade bryggeriet Bryggverket släppte sommaren 2015 Janne Shuffle Lager. Bryggd till tonerna av Janne Schaffer och med en etikett illustrerad av Lasse Åberg. För varje öl som säljs går en del till Björn J:son Lindhs minnesfond och J:son-stipendiet. Detta öl vann 2016 års Bästa lager vid Nolia Beer och finns i Systembolagets beställningssortiment. Köp en och stötta stipendiet och unga musiker.