J:son-stipendiet

Snart startar ansökningsperioden!

Ansökningsperioden för 2023 år J:son-stipendium: 15 – 31 maj 2023. Välkommen med din ansökan!

Om J:son-stipendiet

Från 1963 till 1971 studerade Björn J:son Lindh vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm på solistutbildningen i piano för Stina Sundell, på solistutbildningen i flöjt för Erik Holmsted samt i komposition för Karl-Birger Blomdahl. Björn var en briljant flöjtist och pianist och dessutom en mycket uppskattad kompositör med låttitlar som Brusa högre lilla å och Härifrån till evigheten. Han hade en närmast omätlig genrebredd och komponerade förutom musiken till sina egna och andras album även klassiska verk samt musiken till ett 60-tal filmer såsom Mannen på taket, Bröderna Mozart och Jägarna.

Efter Björns bortgång startades en stipendiefond av intäkterna från utsålda konserter i Nora kyrka, Arvika och i Berwaldhallen. Stipendiefonden, Björn J:son Lindhs minnesfond, har som ändamål att en gång per år dela ut ett stipendium, J:son-stipendiet, till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar i Björn J:son Lindhs anda (se gärna detta klipp från minneskonserten i Berwaldhallen blandat med tidigare filmat material).

Stipendiet, som delades ut för första gången i december 2015, är i första hand avsett att stödja och främja mottagarens fortsatta musikaliska utveckling. Stipendiesumman 2023 är 50 000kr.

Sedan 1993 anordnade Björn J:son Lindh och Janne Schaffer årligen julkonserter i Stockholm. Efter Björns bortgång har Janne Schaffer fortsatt traditionen och har lämnat utrymme för J:son-stipendiet att delas ut.

Vem kan söka?

Är du en instrumentalist och kompositör bosatt och verksam i Sverige, högst 35 år fyllda det år ansökan avser och har inte fått stipendiet tidigare? Då är du varmt välkommen att söka.

Ansökningsperioden är 15 – 31 maj 2023.

Här hittar du all information

Tidigare års stipendiater

Ett stort grattis till trumpetaren och kompositören Linnea Jonsson som blev 2022 års J:son-stipendiat. Stipendiet 2022 delades ut vid Janne Schaffers och Staffan Schejas julkonsert i Västerås konserthus söndagen den 11 december 2022.

Läs mer om alla tidigare stipendiater >>

Janne Schaffer och Bryggverket sponsrar J:son-stipendiet och unga instrumentalister

Bryggverkets nya öl Janne Shuffle

Det Umeåbaserade bryggeriet Bryggverket släppte sommaren 2015 Janne Shuffle Lager. Bryggd till tonerna av Janne Schaffer och med en etikett illustrerad av Lasse Åberg. För varje öl som säljs går en krona till Björn J:son Lindhs minnesfond och J:son-stipendiet. Detta öl, som vann 2016 års Bästa lager vid Nolia Beer, hittar du i Systembolagets beställningssortiment.

Björn J:son Lindhs minnesfond

Björn J:son Lindhs minnesfond förvaltas av en styrelse i samverkan med Svenska Musikerförbundet.

Bankgiro: 568-2802 / Swish: 123 288 44 35