Stipendiater

Årets J:son-stipendiat 2017

Stort grattis till saxofonisten Elin Larsson!

Elin Larsson, foto Peter Gannushkin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2017 går till en utforskande improvisationsmusiker, kompositör och arrangör som med karaktäristisk stil och personligt sound sätter bestående avtryck i samtidens musik. Hennes mångsidighet och fallenhet för såväl tematik som dynamiska spänningar kommer särskilt till uttryck i hennes egen ensemble som rör sig i en intresseväckande mix av komponerade, arrangerade och improviserade idéer. För ett varmt och personligt artisteri, hanterat med lugn och raffinerad elegans, tilldelas årets stipendium saxofonisten Elin Larsson.

Kort om Elin

Elin Larsson är uppvuxen i Gränna och verksam som saxofonist och kompositör. Hennes musikaliska utbildning består av två år på folkhögskola och fyra år på Kungliga Musikhögskolans Jazzmusikerkandidatutbildning. Under åren på KMH startade hon kvintetten Elin Larsson Group (saxofon, trombon, gitarr, kontrabas och trummor), ett band till vilket hon komponerar all musik. Gruppen har gett ut tre fullängdsalbum Live And Alive, 2009, Let You In 2011 och Growing Up 2013.

Parallellt med arbetet med kvintetten verkar Elin som frilansande saxofonist och jobbar med flera olika grupper, som kvartetten PACE, saxofonisten Mats Gustafssons 30-mannaband FIRE! Orchestra, frijazzgruppen Anna Högberg Attack!, sångerskan Lina Nybergs barnmusikband Musikfamiljen m.fl.

Utmärkelser:

  • 2009 tilldelades Elin Sveriges Radio P2:s prestigefyllda utmärkelse Jazzkatten i kategorin ”Årets Nykomling”.
  • 2011fick Elin Larsson Group utmärkelsen Jazzkatten i kategorin ”Årets Grupp”.
  • 2013 tilldelades Elin Lars Gullin Stipendiet.

Stipendiet delas ut under Janne Schaffer och Lasse Åbergs julkonsert på Cirkus den 13 december. För biljetter, kontakta Cirkus biljettkassa T 08-6601020 eller E biljettkassan@cirkus.se.

Tidigare stipendiater

2016 års stipendiat
Stort grattis till gitarristen och kompositören Emmanuel Hailemariam.

Emmanuel Hailemariam

Emmanuel Hailemariam

Juryns motivering:
J:son-stipendiet 2016 går till en sann tonkonstnär med en högst personlig estetik, där episk minimalism samsas med eruptiv spelglädje. För musik som inte låter sig inordnas i så futtiga begrepp som genrer och för ett sound som fångar hjärta och öra, tilldelas årets stipendium gitarristen Emmanuel Hailemariam.

Emmanuel Hailemariam, en 24-årig gitarrist och kompositör, utbildad vid Södra Latins utbildning för yrkesmusiker, Skurups folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat och turnerat i olika jazz-konstellationer samt med artister inom soul, pop, RnB, hiphop och världsmusik såsom Fredrik Kronkvist, Kristian Persson Elements, Jonathan Johansson, Seinabo Sey, Oskar Linnros, Madi Banja och LÈON. Som kompositör har samarbeten tagit honom till Los Angeles och Bangkok.

2015 års stipendiat – munspelaren FILIP JERS

Filip Jers, foto Lars Löfvendahl

Filip Jers, foto Lars Löfvendahl

Efter ett digert och noggrant arbete, många timmars lyssnande, tänkande och resonerande har juryn utsett årets vinnare med motiveringen:

J:son-stipendiet 2015 går till en spelman som strålar av smittande energi i allt han tar sig för.
Med stor känsla för sitt instrument har han etablerat sig som en av Sveriges främsta instrumentalister.
Hans förmåga att väva samman idéer, hans nyfikenhet och vilja till fortsatt utveckling resulterar i ny spännande musik med stort personligt uttryck.
För ett framåtblickande, utåtriktat och gränsöverskridande konstnärsskap tilldelas årets stipendium munspelaren Filip Jers.

Filip Jers huvudinstrument är munspel och på det instrumentet tog han 2011 en masterexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han har redan nu,
vid 27 års ålder, vunnit två guld i munspels-VM, medverkat i skivproduktioner och är en väl anlitad gästmusiker och internationellt respekterad munspelare.