Stipendiater

Årets J:son-stipendiat 2018 – pianisten och kompositören Joel Lyssarides

Efter ett digert jury-arbete är årets vinnare av J:son-stipendiet utsedd. Juryns motivering lyder:

J:son-stipendiet 2018 går till en musiker och kompositör som med en briljant hantering av sitt instrument, och i raffinerat samspel med sina medmusikanter, tar oss med i en virvlande crossover genom samtidens musiklandskap. För ett i sanning nyfiket och mångsidigt konstnärskap tilldelas årets stipendium pianisten Joel Lyssarides.

 

 

 

 

 


Joel Lyssarides, foto Karl Gabor

Joel Lyssarides (Stockholm) började spela piano redan vid 4 års ålder. Han kom tidigt i kontakt med album av Keith Jarrett, Chick Corea, Bill Evans och Herbie Hancock som alla har varit stora influenser i hans musicerande.

Vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm studerade han för Ove Lundin och sista året på kandidatprogrammet spenderades som erasmusstudent på konservatoriet i Rom, Conservatorio Di Santa Cecilia.

De senaste åren har Joel samarbetat med bland andra Anne Sofie Von Otter, Silvana Imam, Svante Henrysson, Sven Bertil Taube, Nils Landgren, Mats Bergström, Benny Andersson, Magnus Lindgren, Dirty Loops, Robert Ikiz och Kristin Amparo.
I somras släppte han sitt debutalbum ”Dreamer”.

J:son-stipendiet ger mig möjlighet att ägna en månad åt att på djupet studera Ravels Dapnis et Chloé. Jag är väldigt intresserad av orkestrering och har drömt om att någon gång få tid att fördjupa mina kunskaper i Ravels kompositions-, arrangerings – samt orkestrerings- och instrumentationsteknik för att på sikt kunna påbörja arbetet på min första egna klassiska pianokonsert.

Stipendiet delas ut vid Janne Schaffers årliga julkonsert i Gustaf Vasa Kyrka lördagen den 15 december, kl 19.00. Biljetter finns på biljettkiosken.se

 

Tidigare års stipendiater

2017 års stipendiat – saxofonisten Elin Larsson

Elin Larsson, foto Peter Gannushkin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juryns motivering:
J:son-stipendiet 2017 går till en utforskande improvisationsmusiker, kompositör och arrangör som med karaktäristisk stil och personligt sound sätter bestående avtryck i samtidens musik. Hennes mångsidighet och fallenhet för såväl tematik som dynamiska spänningar kommer särskilt till uttryck i hennes egen ensemble som rör sig i en intresseväckande mix av komponerade, arrangerade och improviserade idéer. För ett varmt och personligt artisteri, hanterat med lugn och raffinerad elegans, tilldelas årets stipendium saxofonisten Elin Larsson.

Elin Larsson är uppvuxen i Gränna och verksam som saxofonist och kompositör. Hennes musikaliska utbildning består av två år på folkhögskola och fyra år på Kungliga Musikhögskolans Jazzmusikerkandidatutbildning. Under åren på KMH startade hon kvintetten Elin Larsson Group (saxofon, trombon, gitarr, kontrabas och trummor), ett band till vilket hon komponerar all musik. Gruppen har gett ut tre fullängdsalbum Live And Alive, 2009, Let You In 2011 och Growing Up 2013.

Parallellt med arbetet med kvintetten verkar Elin som frilansande saxofonist och jobbar med flera olika grupper, som kvartetten PACE, saxofonisten Mats Gustafssons 30-mannaband FIRE! Orchestra, frijazzgruppen Anna Högberg Attack!, sångerskan Lina Nybergs barnmusikband Musikfamiljen m.fl.

Utmärkelser:

  • 2009 tilldelades Elin Sveriges Radio P2:s prestigefyllda utmärkelse Jazzkatten i kategorin ”Årets Nykomling”.
  • 2011fick Elin Larsson Group utmärkelsen Jazzkatten i kategorin ”Årets Grupp”.
  • 2013 tilldelades Elin Lars Gullin Stipendiet.

 

2016 års stipendiat – gitarristen Emmanuel Hailemariam

Emmanuel Hailemariam
Emmanuel Hailemariam

Juryns motivering:
J:son-stipendiet 2016 går till en sann tonkonstnär med en högst personlig estetik, där episk minimalism samsas med eruptiv spelglädje. För musik som inte låter sig inordnas i så futtiga begrepp som genrer och för ett sound som fångar hjärta och öra, tilldelas årets stipendium gitarristen Emmanuel Hailemariam.

Emmanuel Hailemariam, en 24-årig gitarrist och kompositör, utbildad vid Södra Latins utbildning för yrkesmusiker, Skurups folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat och turnerat i olika jazz-konstellationer samt med artister inom soul, pop, RnB, hiphop och världsmusik såsom Fredrik Kronkvist, Kristian Persson Elements, Jonathan Johansson, Seinabo Sey, Oskar Linnros, Madi Banja och LÈON. Som kompositör har samarbeten tagit honom till Los Angeles och Bangkok.

 

2015 års stipendiat – munspelaren Filip Jers

Filip Jers, foto Lars Löfvendahl

Filip Jers, foto Lars Löfvendahl

Efter ett digert och noggrant arbete, många timmars lyssnande, tänkande och resonerande har juryn utsett årets vinnare med motiveringen:

J:son-stipendiet 2015 går till en spelman som strålar av smittande energi i allt han tar sig för.
Med stor känsla för sitt instrument har han etablerat sig som en av Sveriges främsta instrumentalister.
Hans förmåga att väva samman idéer, hans nyfikenhet och vilja till fortsatt utveckling resulterar i ny spännande musik med stort personligt uttryck.
För ett framåtblickande, utåtriktat och gränsöverskridande konstnärsskap tilldelas årets stipendium munspelaren Filip Jers.

Filip Jers huvudinstrument är munspel och på det instrumentet tog han 2011 en masterexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han har redan nu,
vid 27 års ålder, vunnit två guld i munspels-VM, medverkat i skivproduktioner och är en väl anlitad gästmusiker och internationellt respekterad munspelare.