Stipendiater

Tidigare års stipendiater

2019 års stipendiat – violinisten och kompositören Terese Lien Evenstad

För sin förmåga att fritt röra sig mellan olika genrer och utnyttja sin tekniska skicklighet för att anpassa sitt spel till den musik hon framför, ett stort grattis till årets stipendiat violinisten och kompositören Terese Lien Evenstad.

Terese Lien Evenstad Foto Kjell Oscarsson.

Terese Lien Evenstad Foto Kjell Oscarsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

Juryns motivering: J:son-stipendiet 2019 tilldelas en musiker och kompositör med stor musikalitet och experimentlusta. Hon rör sig fritt mellan olika genrer och utnyttjar sin tekniska skicklighet för att anpassa sitt spel till den musik hon framför. Hennes fantasi och förmåga att frasera och improvisera gör henne till en särskilt spännande musiker med stor utvecklingspotential. Årets stipendium tilldelas violinisten Terese Lien Evenstad.

Terese är utbildad vid Ingesunds Folkhögskola och Kungliga Musikhögskolans Jazzmusikerkandidatutbildning. Hon är klassiskt skolad i grunden men sadlade om till jazzmusiker under åren på folkhögskola. Idag leder hon TLE Quartet där hon skriver modern jazz som utforskar möjligheter och gifter tradition med samtid. Terese är även bandledare i swingbandet The Jazzcats, och i stråkkvartetten Stockholm Jazz Strings vilket är ett genreöverskridande projekt där jazzmusiker möter klassiska musiker. I höst spelade Terese in sitt andra album med TLE Quartet som hon även gjorde sitt debutalbum med. Terese har också gett ut ett album med gruppen Thou Shalt Swing.

Terese Lien Evenstad var nominerad till Sveriges största jazzpris Sveriges Radio P2 Jazzkattens Årets Nykomling 2018 och tilldelades samma år Louis Armstrong-stipendiet med motiveringen ”Hon har gett violinen ett nytt ansikte inom jazzen”. I år blev Terese uttagen till Up & coming 2019 där unga jazztalanger möter Bohuslän Big Band, samt utsedd till Ung Svensk Solist 2019 av Scenkonst Sörmland.

2018 års stipendiat – pianisten och kompositören Joel Lyssarides

Juryns motivering: J:son-stipendiet 2018 går till en musiker och kompositör som med en briljant hantering av sitt instrument, och i raffinerat samspel med sina medmusikanter, tar oss med i en virvlande crossover genom samtidens musiklandskap. För ett i sanning nyfiket och mångsidigt konstnärskap tilldelas årets stipendium pianisten Joel Lyssarides.

Joel Lyssarides. Foto Karl Gabor.

Joel Lyssarides. Foto Karl Gabor.

 

 

 

 

 

 

 

Joel Lyssarides (Stockholm) började spela piano redan vid 4 års ålder. Han kom tidigt i kontakt med album av Keith Jarrett, Chick Corea, Bill Evans och Herbie Hancock som alla har varit stora influenser i hans musicerande. Vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm studerade han för Ove Lundin och sista året på kandidatprogrammet spenderades som erasmusstudent på konservatoriet i Rom, Conservatorio Di Santa Cecilia.

De senaste åren har Joel samarbetat med bland andra Anne Sofie Von Otter, Silvana Imam, Svante Henrysson, Sven Bertil Taube, Nils Landgren, Mats Bergström, Benny Andersson, Magnus Lindgren, Dirty Loops, Robert Ikiz och Kristin Amparo. I somras släppte han sitt debutalbum ”Dreamer”.

J:son-stipendiet ger mig möjlighet att ägna en månad åt att på djupet studera Ravels Dapnis et Chloé. Jag är väldigt intresserad av orkestrering och har drömt om att någon gång få tid att fördjupa mina kunskaper i Ravels kompositions-, arrangerings – samt orkestrerings- och instrumentationsteknik för att på sikt kunna påbörja arbetet på min första egna klassiska pianokonsert.

2017 års stipendiat – saxofonisten Elin Larsson

Elin Larsson, foto Peter Gannushkin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2017 går till en utforskande improvisationsmusiker, kompositör och arrangör som med karaktäristisk stil och personligt sound sätter bestående avtryck i samtidens musik. Hennes mångsidighet och fallenhet för såväl tematik som dynamiska spänningar kommer särskilt till uttryck i hennes egen ensemble som rör sig i en intresseväckande mix av komponerade, arrangerade och improviserade idéer. För ett varmt och personligt artisteri, hanterat med lugn och raffinerad elegans, tilldelas årets stipendium saxofonisten Elin Larsson.

Elin Larsson är uppvuxen i Gränna och verksam som saxofonist och kompositör. Hennes musikaliska utbildning består av två år på folkhögskola och fyra år på Kungliga Musikhögskolans Jazzmusikerkandidatutbildning. Under åren på KMH startade hon kvintetten Elin Larsson Group (saxofon, trombon, gitarr, kontrabas och trummor), ett band till vilket hon komponerar all musik. Gruppen har gett ut tre fullängdsalbum Live And Alive, 2009, Let You In 2011 och Growing Up 2013. Parallellt med arbetet med kvintetten verkar Elin som frilansande saxofonist och jobbar med flera olika grupper, som kvartetten PACE, saxofonisten Mats Gustafssons 30-mannaband FIRE! Orchestra, frijazzgruppen Anna Högberg Attack!, sångerskan Lina Nybergs barnmusikband Musikfamiljen m.fl. Bland utmärkelser finns Sveriges Radio P2:s prestigefyllda utmärkelse Jazzkatten i kategorin ”Årets Nykomling” (2009), Elin Larsson Group fick utmärkelsen Jazzkatten i kategorin ”Årets Grupp” (2011) och Lars Gullin Stipendiet (2013).

 

2016 års stipendiat – gitarristen Emmanuel Hailemariam

Emmanuel Hailemariam

Emmanuel Hailemariam

Juryns motivering: J:son-stipendiet 2016 går till en sann tonkonstnär med en högst personlig estetik, där episk minimalism samsas med eruptiv spelglädje. För musik som inte låter sig inordnas i så futtiga begrepp som genrer och för ett sound som fångar hjärta och öra, tilldelas årets stipendium gitarristen Emmanuel Hailemariam.

Emmanuel Hailemariam, en 24-årig gitarrist och kompositör, utbildad vid Södra Latins utbildning för yrkesmusiker, Skurups folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat och turnerat i olika jazz-konstellationer samt med artister inom soul, pop, RnB, hiphop och världsmusik såsom Fredrik Kronkvist, Kristian Persson Elements, Jonathan Johansson, Seinabo Sey, Oskar Linnros, Madi Banja och LÈON. Som kompositör har samarbeten tagit honom till Los Angeles och Bangkok.

 

2015 års stipendiat och även stipendiets första stipendiat – munspelaren Filip Jers

Filip Jers, foto Lars Löfvendahl

Filip Jers, foto Lars Löfvendahl

Juryns motivering löd: J:son-stipendiet 2015 går till en spelman som strålar av smittande energi i allt han tar sig för. Med stor känsla för sitt instrument har han etablerat sig som en av Sveriges främsta instrumentalister. Hans förmåga att väva samman idéer, hans nyfikenhet och vilja till fortsatt utveckling resulterar i ny spännande musik med stort personligt uttryck.
För ett framåtblickande, utåtriktat och gränsöverskridande konstnärsskap tilldelas årets stipendium munspelaren Filip Jers.

Filip Jers huvudinstrument är munspel och på det instrumentet tog han 2011 en masterexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han har redan nu,
vid 27 års ålder, vunnit två guld i munspels-VM, medverkat i skivproduktioner och är en väl anlitad gästmusiker och internationellt respekterad munspelare.

 

Björn J:son Lindhs minnesfond förvaltas av en styrelse i samverkan med Svenska Musikerförbundet. Fondens bankgiro 568-2802.