J:son-stipendiater

Ett stort grattis till 2021 års stipendiat!

Juryn har enats, ett stort grattis till årets stipendiat, Villads Hoffmann, en musiker och kompositör specialiserad på nordisk musik.

Villads Hoffmann J:son-stipendiat 2021

Villads Hoffmann

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2021 går till en musikant och kompositör som med snarast ömsint skicklighet trakterar sitt klangrika instrument både som solist och i samspel med medmusikanter. För sin nydanande lyriska och skimrande musik och för ett virtuost instrumentalspel med stark förankring i flera musiktraditioner, tilldelas årets stipendium citternspelaren och kompositören Villads Hoffmann.

Kort om Villads Hoffmann

Villads växte upp i Vanløse, Köpenhamn, i ett hem fyllt av hundratals stråkinstrument. Utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg med inriktningen Folk- och världsmusik, blandar Villads traditionell nordisk musik med mer moderna genrer. Hans huvudinstrument är cittern men han spelar även gitarr, mandolin, tenorbanjo, violin och viola.

Förutom att vara en aktiv frilansande musiker spelar Villads i banden Stundom (fka Elmøe & Hoffmann), Tailcoat, Víík and Penny Pascal. Hans soloalbum Flaskepost På Himlen (2021) nämndes i musikmagasinet LIRA som en himmelsk solodebut och har gett honom tre nomineringar i Danish Music Awards Roots 2021 för Årets kompositör, Årets låt och Årets album.

Stipendieutdelningen kommer att gå av stapeln den 3 november kl 19.00 under Schaffer och Åberg story! Villads kommer att vara med på länk. Hela konserten, inklusive utdelning av både J:son-stipendiet och Ted Gärdestad stipendium, streamas och du kan se den genom att klicka här. För mer information klicka här.

Tidigare års stipendiater

2020 – trombonisten och kompositören Kristian Persson

Kvaliteten bland årets ansökningar var som vanligt mycket hög. Efter noggrant överläggande enades dock juryn till slut om vem som var det självklara valet för årets stipendium. Ett stort grattis till trombonisten, arrangören och kompositören Kristian Persson.

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2020 går till en stämningsskapande ekvilibrist där klangkvalitet, klara strukturer och sväng förefaller vara ledord. För musik som talar till både kropp och själ i kombination med en instrumental skicklighet av allra högsta kvalitet, tilldelas årets stipendium trombonisten, arrangören och kompositören Kristian Persson.

Om Kristian

Kristian Persson har hunnit med mycket. Som frilansande trombonist har han rört sig fritt mellan genregränserna, samarbetat med internationella artister som Allen Stone, Miike Snow, Dee Dee Bridgewater och Hubert Laws samt turnerat i ett trettiotal olika länder runtom i Europa, Asien, Afrika, Sydamerika och Mellanöstern. Kristian har även samarbetat med stora delar av Sveriges jazz, soul, hiphop och pop-elit.

2008 startade han sexmannabandet Neighbourhood, som snabbt blev en publikfavorit i Stockholm. Han ledde bandet under fem år och komponerade musiken till deras två kritikerrosade fullängdare Maybe Tomorrow (2010) och The Enchanter (2012).

Sedan 2009 har han varit en fast medlem i det Latin Grammy-nominerade salsabandet Calle Real, och i början av 2015 tog han initiativet till brassbandet Apocalyptic Brass Collective med några av Nordens flitigast anlitade blåsare och tillsammans har de samarbetat med artister som Linnea Henriksson, Cleo, Daniela Rathana, Janice och Melo.

Kristian har även samarbetat med 2017 års J:son-stipendiat Elin Larsson och den hyllade kvintetten Elin Larsson Group och medverkat på gruppens tre fullängdsalbum och turneer.

2019 – violinisten och kompositören Terese Lien Evenstad

För sin förmåga att fritt röra sig mellan olika genrer och utnyttja sin tekniska skicklighet för att anpassa sitt spel till den musik hon framför, ett stort grattis till årets stipendiat violinisten och kompositören Terese Lien Evenstad.

Terese Lien Evenstad Foto Kjell Oscarsson.

Terese Lien Evenstad Foto Kjell Oscarsson.

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2019 tilldelas en musiker och kompositör med stor musikalitet och experimentlusta. Hon rör sig fritt mellan olika genrer och utnyttjar sin tekniska skicklighet för att anpassa sitt spel till den musik hon framför. Hennes fantasi och förmåga att frasera och improvisera gör henne till en särskilt spännande musiker med stor utvecklingspotential. Årets stipendium tilldelas violinisten Terese Lien Evenstad.

Om Therese Lien Evenstad

Terese är utbildad vid Ingesunds Folkhögskola och Kungliga Musikhögskolans Jazzmusikerkandidatutbildning. Hon är klassiskt skolad i grunden men sadlade om till jazzmusiker under åren på folkhögskola. Idag leder hon TLE Quartet där hon skriver modern jazz som utforskar möjligheter och gifter tradition med samtid. Terese är även bandledare i swingbandet The Jazzcats, och i stråkkvartetten Stockholm Jazz Strings vilket är ett genreöverskridande projekt där jazzmusiker möter klassiska musiker. I höst spelade Terese in sitt andra album med TLE Quartet som hon även gjorde sitt debutalbum med. Terese har också gett ut ett album med gruppen Thou Shalt Swing.

Terese Lien Evenstad var nominerad till Sveriges största jazzpris Sveriges Radio P2 Jazzkattens Årets Nykomling 2018 och tilldelades samma år Louis Armstrong-stipendiet med motiveringen ”Hon har gett violinen ett nytt ansikte inom jazzen”. I år blev Terese uttagen till Up & coming 2019 där unga jazztalanger möter Bohuslän Big Band, samt utsedd till Ung Svensk Solist 2019 av Scenkonst Sörmland.

2018 – pianisten och kompositören Joel Lyssarides

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2018 går till en musiker och kompositör som med en briljant hantering av sitt instrument, och i raffinerat samspel med sina medmusikanter, tar oss med i en virvlande crossover genom samtidens musiklandskap. För ett i sanning nyfiket och mångsidigt konstnärskap tilldelas årets stipendium pianisten Joel Lyssarides.

Joel Lyssarides. Foto Karl Gabor.

Joel Lyssarides. Foto Karl Gabor.

Joel Lyssarides (Stockholm) började spela piano redan vid 4 års ålder. Han kom tidigt i kontakt med album av Keith Jarrett, Chick Corea, Bill Evans och Herbie Hancock som alla har varit stora influenser i hans musicerande. Vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm studerade han för Ove Lundin och sista året på kandidatprogrammet spenderades som erasmusstudent på konservatoriet i Rom, Conservatorio Di Santa Cecilia.

De senaste åren har Joel samarbetat med bland andra Anne Sofie Von Otter, Silvana Imam, Svante Henrysson, Sven Bertil Taube, Nils Landgren, Mats Bergström, Benny Andersson, Magnus Lindgren, Dirty Loops, Robert Ikiz och Kristin Amparo. I somras släppte han sitt debutalbum ”Dreamer”.

”J:son-stipendiet ger mig möjlighet att ägna en månad åt att på djupet studera Ravels Dapnis et Chloé. Jag är väldigt intresserad av orkestrering och har drömt om att någon gång få tid att fördjupa mina kunskaper i Ravels kompositions-, arrangerings – samt orkestrerings- och instrumentationsteknik för att på sikt kunna påbörja arbetet på min första egna klassiska pianokonsert”, berättade Joel när han mottog stipendiet.

2017 – saxofonisten Elin Larsson

Elin Larsson. Foto Peter Gannushkin.

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2017 går till en utforskande improvisationsmusiker, kompositör och arrangör som med karaktäristisk stil och personligt sound sätter bestående avtryck i samtidens musik. Hennes mångsidighet och fallenhet för såväl tematik som dynamiska spänningar kommer särskilt till uttryck i hennes egen ensemble som rör sig i en intresseväckande mix av komponerade, arrangerade och improviserade idéer. För ett varmt och personligt artisteri, hanterat med lugn och raffinerad elegans, tilldelas årets stipendium saxofonisten Elin Larsson.

Elin Larsson är uppvuxen i Gränna och verksam som saxofonist och kompositör. Hennes musikaliska utbildning består av två år på folkhögskola och fyra år på Kungliga Musikhögskolans Jazzmusikerkandidatutbildning. Under åren på KMH startade hon kvintetten Elin Larsson Group (saxofon, trombon, gitarr, kontrabas och trummor), ett band till vilket hon komponerar all musik. Gruppen har gett ut tre fullängdsalbum Live And Alive, 2009, Let You In 2011 och Growing Up 2013. Parallellt med arbetet med kvintetten verkar Elin som frilansande saxofonist och jobbar med flera olika grupper, som kvartetten PACE, saxofonisten Mats Gustafssons 30-mannaband FIRE! Orchestra, frijazzgruppen Anna Högberg Attack!, sångerskan Lina Nybergs barnmusikband Musikfamiljen m.fl. Bland utmärkelser finns Sveriges Radio P2:s prestigefyllda utmärkelse Jazzkatten i kategorin ”Årets Nykomling” (2009), Elin Larsson Group fick utmärkelsen Jazzkatten i kategorin ”Årets Grupp” (2011) och Lars Gullin Stipendiet (2013).

2016 – gitarristen Emmanuel Hailemariam

Emmanuel Hailemariam

Emmanuel Hailemariam

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2016 går till en sann tonkonstnär med en högst personlig estetik, där episk minimalism samsas med eruptiv spelglädje. För musik som inte låter sig inordnas i så futtiga begrepp som genrer och för ett sound som fångar hjärta och öra, tilldelas årets stipendium gitarristen Emmanuel Hailemariam.

Emmanuel Hailemariam, en 24-årig gitarrist och kompositör, utbildad vid Södra Latins utbildning för yrkesmusiker, Skurups folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat och turnerat i olika jazz-konstellationer samt med artister inom soul, pop, RnB, hiphop och världsmusik såsom Fredrik Kronkvist, Kristian Persson Elements, Jonathan Johansson, Seinabo Sey, Oskar Linnros, Madi Banja och LÈON. Som kompositör har samarbeten tagit honom till Los Angeles och Bangkok.

2015 – stipendiets första stipendiat – munspelaren Filip Jers

Filip Jers, foto Lars Löfvendahl

Filip Jers. Foto Lars Löfvendahl.

Juryns motivering:

J:son-stipendiet 2015 går till en spelman som strålar av smittande energi i allt han tar sig för. Med stor känsla för sitt instrument har han etablerat sig som en av Sveriges främsta instrumentalister. Hans förmåga att väva samman idéer, hans nyfikenhet och vilja till fortsatt utveckling resulterar i ny spännande musik med stort personligt uttryck.
För ett framåtblickande, utåtriktat och gränsöverskridande konstnärsskap tilldelas årets stipendium munspelaren Filip Jers.

Filip Jers huvudinstrument är munspel och på det instrumentet tog han 2011 en masterexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han har redan nu,
vid 27 års ålder, vunnit två guld i munspels-VM, medverkat i skivproduktioner och är en väl anlitad gästmusiker och internationellt respekterad munspelare.

Björn J:son Lindhs minnesfond förvaltas av en styrelse i samverkan med Svenska Musikerförbundet. Fondens bankgiro 568-2802.