Stipendiater

Årets J:son-stipendiat 2017

Stort grattis till…

Tidigare stipendiater

2016 års stipendiat
Stort grattis till gitarristen och kompositören Emmanuel Hailemariam.

Emmanuel Hailemariam

Emmanuel Hailemariam

Juryns motivering:
J:son-stipendiet 2016 går till en sann tonkonstnär med en högst personlig estetik, där episk minimalism samsas med eruptiv spelglädje. För musik som inte låter sig inordnas i så futtiga begrepp som genrer och för ett sound som fångar hjärta och öra, tilldelas årets stipendium gitarristen Emmanuel Hailemariam.

Emmanuel Hailemariam, en 24-årig gitarrist och kompositör, utbildad vid Södra Latins utbildning för yrkesmusiker, Skurups folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat och turnerat i olika jazz-konstellationer samt med artister inom soul, pop, RnB, hiphop och världsmusik såsom Fredrik Kronkvist, Kristian Persson Elements, Jonathan Johansson, Seinabo Sey, Oskar Linnros, Madi Banja och LÈON. Som kompositör har samarbeten tagit honom till Los Angeles och Bangkok.

2015 års stipendiat – munspelaren FILIP JERS

Filip Jers, foto Lars Löfvendahl

Filip Jers, foto Lars Löfvendahl

Efter ett digert och noggrant arbete, många timmars lyssnande, tänkande och resonerande har juryn utsett årets vinnare med motiveringen:

J:son-stipendiet 2015 går till en spelman som strålar av smittande energi i allt han tar sig för.
Med stor känsla för sitt instrument har han etablerat sig som en av Sveriges främsta instrumentalister.
Hans förmåga att väva samman idéer, hans nyfikenhet och vilja till fortsatt utveckling resulterar i ny spännande musik med stort personligt uttryck.
För ett framåtblickande, utåtriktat och gränsöverskridande konstnärsskap tilldelas årets stipendium munspelaren Filip Jers.

Filip Jers huvudinstrument är munspel och på det instrumentet tog han 2011 en masterexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han har redan nu,
vid 27 års ålder, vunnit två guld i munspels-VM, medverkat i skivproduktioner och är en väl anlitad gästmusiker och internationellt respekterad munspelare.