J:son-stipendiet

Den 1 – 30 september tar vi emot ansökningar för 2018 års stipendium.

2017 blev saxofonisten och kompositören Elin Larsson utsedd till J:son-stipendiat, den tredje stipendiaten i ordningen. Juryns motivering löd:

J:son-stipendiet 2017 går till en utforskande improvisationsmusiker, kompositör och arrangör som med karaktäristisk stil och personligt sound sätter bestående avtryck i samtidens musik. Hennes mångsidighet och fallenhet för såväl tematik som dynamiska spänningar kommer särskilt till uttryck i hennes egen ensemble som rör sig i en intresseväckande mix av komponerade, arrangerade och improviserade idéer. För ett varmt och personligt artisteri, hanterat med lugn och raffinerad elegans, tilldelas årets stipendium saxofonisten Elin Larsson.

Läs mer om tidigare stipendiater.

Sedan 1993 anordnade Björn J:son Lindh och Janne Schaffer årligen julkonserter i Stockholm. Efter Björns bortgång har Janne Schaffer fortsatt traditionen och lämnat utrymme för J:son-stipendiet att delas ut.
Vi återkommer med information om var och när stipendiet delas ut i år vid ett senare tillfälle.

Om stipendiet

Från 1963 till 1971 studerade Björn J:son Lindh vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm på solistutbildningen i piano för Stina Sundell, på solistutbildningen i flöjt för Erik Holmsted
samt i komposition för Karl-Birger Blomdahl. Björn var en briljant flöjtist och pianist och dessutom en mycket uppskattad kompositör med låttitlar som Brusa högre lilla å och
Härifrån till evigheten. Han hade en närmast omätlig genrebredd och komponerade förutom musiken till sina egna och andras album även klassiska verk samt musiken till ett 60-tal
filmer såsom Mannen på taket, Bröderna Mozart och Jägarna.

Efter Björns bortgång startades en stipendiefond av intäkterna från utsålda konserter i Nora kyrka, Arvika och i Berwaldhallen. Stipendiefonden, Björn J:son Lindhs minnesfond, har som ändamål att en gång per år dela ut ett stipendium, J:son-stipendiet,  till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i Björn J:son Lindhs anda (se gärna detta klipp). Stipendiet är i första hand avsett att stödja och främja mottagarens fortsatta musikaliska utveckling.

Stipendiet delades ut för första gången i december 2015.

Vem kan söka J:son-stipendiet?

Sökande till stipendiet ska vara en genreöverskridande instrumentalist och kompositör bosatt och verksam i Sverige, fylla högst 35 år det år ansökan avser samt inte ha erhållit stipendiet tidigare.

Här hittar du all information  Välkommen att söka 2018 års stipendium. Ansökningsperioden är 1 – 30 september.

Björn J:son Lindhs minnesfond förvaltas av en styrelse i samverkan med Svenska Musikerförbundet.
Fondens Bankgiro 568-2802.

 

Janne Schaffer och Bryggverket sponsrar J:son-stipendiet och unga instrumentalister

Bryggverkets nya öl Janne Shuffle

Det Umeåbaserade bryggeriet Bryggverket släppte sommaren 2015 Janne Shuffle Lager.
”Bryggd till tonerna av Janne Schaffer” och med en etikett illustrerad av Lasse Åberg.
För varje öl som säljs går en krona till Björn J:son Lindhs minnesfond och J:son-stipendiet.
Detta öl, som vann 2016 års Bästa lager vid Nolia Beer, hittar du i Systembolagets beställningssortiment.