J:son-stipendiet


 

Juryn har utsett 2019 års stipendiat

Tack för alla fantastiska ansökningar inför J:son-stipendiet 2019. Efter ett digert digert arbete av juryn utsågs årets stipendiat. Nyfiken på vem det blev? Klicka här.

Längre ner på denna sida hittar du information om hur du går tillväga för att söka 2020.

Om J:son-stipendiet

Från 1963 till 1971 studerade Björn J:son Lindh vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm på solistutbildningen i piano för Stina Sundell, på solistutbildningen i flöjt för Erik Holmsted samt i komposition för Karl-Birger Blomdahl. Björn var en briljant flöjtist och pianist och dessutom en mycket uppskattad kompositör med låttitlar som Brusa högre lilla å och Härifrån till evigheten. Han hade en närmast omätlig genrebredd och komponerade förutom musiken till sina egna och andras album även klassiska verk samt musiken till ett 60-tal filmer såsom Mannen på taket, Bröderna Mozart och Jägarna.

Efter Björns bortgång startades en stipendiefond av intäkterna från utsålda konserter i Nora kyrka, Arvika och i Berwaldhallen. Stipendiefonden, Björn J:son Lindhs minnesfond, har som ändamål att en gång per år dela ut ett stipendium, J:son-stipendiet, till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i Björn J:son Lindhs anda (se gärna detta klipp). Stipendiet, som delades ut för första gången i december 2015, är i första hand avsett att stödja och främja mottagarens fortsatta musikaliska utveckling.

Sedan 1993 anordnade Björn J:son Lindh och Janne Schaffer årligen julkonserter i Stockholm. Efter Björns bortgång har Janne Schaffer fortsatt traditionen och har lämnat utrymme för J:son-stipendiet att delas ut.

Vem kan söka?

Sökande till stipendiet ska vara en genreöverskridande instrumentalist och kompositör bosatt och verksam i Sverige, fylla högst 35 år det år ansökan avser samt inte ha erhållit stipendiet tidigare.

Här hittar du all information

Tidigare års stipendiater

Läs mer om tidigare stipendiater >>

Janne Schaffer och Bryggverket sponsrar J:son-stipendiet och unga instrumentalister

Bryggverkets nya öl Janne Shuffle

Det Umeåbaserade bryggeriet Bryggverket släppte sommaren 2015 Janne Shuffle Lager.
”Bryggd till tonerna av Janne Schaffer” och med en etikett illustrerad av Lasse Åberg.
För varje öl som säljs går en krona till Björn J:son Lindhs minnesfond och J:son-stipendiet.
Detta öl, som vann 2016 års Bästa lager vid Nolia Beer, hittar du i Systembolagets beställningssortiment.

 

Björn J:son Lindhs minnesfond förvaltas av en styrelse i samverkan med Svenska Musikerförbundet. Fondens Bankgiro 568-2802.